Straf voor Turk die in Almelo riep dat Karabach graf wordt voor Armeniërs

ALMELO – Het is strafbaar om te roepen dat Karabach het graf wordt van alle Armeniërs. Ilhan A. (52) riep dat zondag 1 juni 2014 als spreker, tijdens een protestbijeenkomst op het Rembrandtplein in Almelo.

Rond de 4.000 Turken uit het hele land, met vlaggen en spandoeken, kwamen bijeen om te ageren tegen het net onthulde Armeense genocide-monument. “Hij heeft de grenzen van de vrijheid van meningsuiting ernstig overschreden” aldus de rechters. Gewezen wordt op angstgevoelens onder Armeniërs.

Werkstraf

Ilhan A. werd vrijdag door rechtbankpresident Bert Stoové en zijn collega’s veroordeeld tot een hogere werkstraf van 120 uur en 1 maand voorwaardelijk. Er was 80 uur en twee weken voorwaardelijk geëist.

Haat

Het Openbaar Ministerie vond bewezen dat Ilhan A. aanzette tot haat. Gewezen werd op zijn tekst dat Karabach Turks was en Turks zou blijven. De rechtbank vindt bewezen dat de Haagse Turk heeft aangezet tot geweld tegen een bevolkingsgroep.

Verwijzing naar de dood

Volgens de rechters wordt door de toon en tekst verwezen naar de dood. Dat valt niet te rijmen met vreedzame motieven, die A. en zijn advocaat Peter Plasman in de zitting zeiden te hebben. (tekstbron TC Tubantia)