OM wil man horen over uitlatingen bij demonstratie Armeens monument Almelo

Het Openbaar Ministerie (OM) wil graag een 51-man uit Den Haag horen over uitlatingen die hij heeft gedaan tijdens een demonstratie tegen het monument in Almelo ter nagedachtenis aan de Armeense genocide. Aan de demonstratie op 1 juni 2014 deden ongeveer vierduizend Turkse Nederlanders mee.

De demonstratie is ordelijk verlopen, maar na afloop is aangifte gedaan van mogelijke strafbare uitlatingen. Onder leiding van het OM is vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Uitgebreid onderzoek
Het OM heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de 51-jarige man mogelijk dingen geroepen heeft die een verdenking van een strafbaar feit opleveren.

Het OM is van mening dat de man de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden met zijn uitlating ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’. Het OM beoordeelt dit als het strafbaar aanzetten tot geweld tegen Armeniërs wegens hun ras en/of godsdienst.

Uitnodiging voor verhoor

De man heeft vandaag een uitnodiging voor verhoor gekregen, dat op een later tijdstip zal plaatsvinden. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van bijna alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat volgens het OM strafvervolging voor de hand ligt. ( Bron RTV-Oost)