Jaarwisseling Twente: verschillende incidenten en drukker dan vorig jaar

De jaarwisseling in Twente verliep voor de brandweer en de geneeskundige diensten beduidend drukker dan vorig jaar. Gemiddeld komt het aantal incidenten ongeveer overeen met het beeld van de afgelopen vijf jaren.

Het was met pieken druk in de middag en avond voorafgaand aan de jaarwisseling, en in het eerste uur van het nieuwe jaar. Er is sprake geweest van drie incidenten met verbale agressie tegen hulpverleners; dit jaar bij brandweermedewerkers. Hierbij hebben zich geen ongevallen voorgedaan. Medewerkers van de geneeskundige diensten hadden niet te maken met agressie of geweld. Dit aantal past in het Twentse sfeerbeeld van de jaarwisseling van de afgelopen jaren. Op dit moment is er nog geen zicht op de omvang van de schade ten gevolge van de jaarwisseling.

Brandweer
De brandweer is in totaal 149 keer gealarmeerd. In de meeste gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar er was ook sprake van wat grotere incidenten, zoals gas- en waterlekkages en auto- en woningbranden. In Enschede is sprake geweest van (verbaal) geweld tegen brandweermedewerkers.

Het aantal meldingen was een stuk meer dan vorig jaar toen de brandweer 89 keer moest uitrukken. De concentratie van de uitrukken lag vooral in de grotere steden zoals Almelo, Hengelo en Enschede. Maar ook de overige gemeenten hebben beduidend meer meldingen gehad. Hierbij ging het vooral om container-, afval- en coniferenbrandjes.

Oudejaarsdag
Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 96 keer gealarmeerd voor een incident. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar toen de brandweer 56 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

Nieuwjaarsnacht
Na middernacht tot 06.00 uur in de ochtend moest de brandweer 53 keer in actie komen. Dat is ook meer dan vorig jaar toen de brandweer 33 keer moest uitrukken. Het bleef de gehele nacht onrustig.

Gaslekkages
In Aadorp en in Almelo werd vuurwerk in een rioolput gegooid, waardoor gasleidingen beschadigd raakten en gas vrij kon uitstromen. In Almelo werden uit voorzorg 15 woningen tijdelijk ontruimd. Van vier woningen kon het gas niet meer aangesloten worden.

Woningbranden

  • In Geesteren brak brand uit in de werkplaats van een woning aan de Weitemansweg. De bewoners wisten zichzelf in veiligheid te brengen en de brand kon snel geblust worden. De brand is vermoedelijke ontstaan door kortsluiting.
  • In Enschede is een woning aan de Hekselbrink onbewoonbaar vanwege een korte felle brand. Eén persoon is ter controle naar het ziekenhuis gebracht en acht mensen zijn door het personeel van de ambulance gecontroleerd, omdat ze rook hadden ingeademd.
  • In Enschede heeft een woning aan de Hazendijk schade opgelopen door brand in het dak.
  • In Enschede is er tot twee keer toe brand geweest in een afvalcontainer van een flat aan de Lindeveldbrink. De aanwezige sprinklerinstallatie had storing, waardoor er water uit bleef stromen. Het water werd afgesloten en 150 huishoudens zitten tijdelijk zonder water.
  • Vroeg in de ochtend van nieuwjaarsdag is er sprake geweest van een uitslaande brand in een leegstaande woning aan de Ootmarsumsestraat in Tilligte. Aanvankelijk werd vermoed dat er asbest in het pand zat, dat mogelijk met de brand vrij zou komen. Daarom werd opgeschaald naar een GRIP1 situatie. Onderzoek toont aan dat er geen asbest in het pand aanwezig is. Na anderhalf uur werd het sein brandmeester gegeven, het nablussen duurde nog geruime tijd.

Dodelijk ongeval
In Harbrinkhoek vond een dodelijk ongeval plaats. Een voertuig met 3 jonge inzittenden botste frontaal tegen een boom. Eén inwoonster uit Geesteren kwam daarbij om het leven.

Agressie
In Enschede is drie keer sprake geweest van (verbaal) geweld tegen brandweermensen.

Geneeskundig
De geneeskundige kolom meldt meer vuurwerkslachtoffers dan voorgaande jaren; deze jaarwisseling totaal 77 slachtoffers als gevolg van vuurwerk. Daaronder 46 jonge vuurwerkslachtoffers onder de 18 jaar. Daaronder bevindt zich ook een aantal zeer jonge kinderen van 3 tot 5 jaar. Het totaal aantal volwassen slachtoffers boven de 18 jaar is 31. Het gaat bij de verwondingen met name om brandwonden en oogletsel. Het betreft een totaal aantal slachtoffers van oudejaarsavond 20.00 uur tot 07.00 uur in de ochtend. Buiten deze tijden zijn er ook slachtoffers gevallen. Hiervan zijn op dit moment nog geen aantallen beschikbaar.

Ambulance oost heeft hiervan 9 slachtoffers vervoerd per ambulance.

In de ziekenhuizen en diverse huisartsenposten was het in de avond en begin van de nacht druk; onder andere met veel telefonische consulten. Later in de nacht ging één en ander meer gecombineerd met alcohol.