GRIP 1 ViVochem Almelo

Bij een ongeval in de bedrijfshal van het chemisch bedrijf Vivochem aan de Darwin te Almelo zijn vanmiddag gevaarlijke stoffen uit een voorraadvat gelopen. De stoffen zijn binnen de bedrijfshal gebleven en hebben geen effecten op de omgeving gehad. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

 

Woensdagmiddag om 17:38 uur is de brandweer gealarmeerd voor een ongeval met gevaarlijke stoffen bij het Bedrijf Vivochem aan de Darwin te Almelo. Het betrof een plastic vat van 1000 liter inhoud, gevuld met waterstofperoxide. Het vat was opengebarsten waarbij de inhoud er geheel is uitgestroomd. De stof dampte uit in een hal binnen het bedrijf. Waterstofperoxide kan, wanneer het in contact komt met andere chemicaliƫn, tot heftige chemische reacties leiden. Dat was reden voor de brandweer om groot op te schalen. Ook een adviseur gevaarlijke stoffen is opgeroepen.

De bedrijfshal is direct door de bedrijfshulpverleners van Vivochem ontruimd. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan onder de 7 aanwezige werknemers. Waterstofperoxide ontleedt in de open lucht na enige tijd grotendeels waarbij gewoon water overblijft. De restanten van de stof zijn door het bedrijf opgevangen in een ondergrondse tank en zullen morgen worden afgevoerd. Dan zal ook onderzoek worden gedaan naar de oorzaak voor het openbarsten van het vat.

De toegangsweg naar het bedrijf op het XL business park is enige tijd door de politie afgezet. Voor de nabij gelegen snelweg A35 was dat niet nodig. Er zijn geen gevaarlijke stoffen buiten de bedrijfshal terechtgekomen. Rond 20:30 kon de brandweer het signaal incident meester geven en het incident overdragen aan Vivochem.

01-DSC_8166 - kopie 02-DSC_8170 - kopie 03-DSC_8172 - kopie 04-DSC_8177 - kopie 05-DSC_8178 - kopie 06-DSC_8180 - kopie 07-DSC_8188 - kopie 08-DSC_8192 - kopie 09-DSC_8193 - kopie 10-DSC_8198 - kopie