Dennis Kuipers wint de Hellendoorn Rally 2013

Na een avond en een dag gestreden te hebben stond Dennis Kuipers zaterdagavond als winnaar op het erepodium de Unica Schutte ICT  Hellendoorn Rally. Al een paar keer was de rijder uit Borne er dichtbij, dit jaar lukte het eindelijk. Samen met zijn Belgische navigator Robin Buysmans was hij met zijn Ford Fiesta WRC op acht van de zestien klassementsproeven het snelst. Het drukbezochte evenement in het oosten van Nederland verliep zonder problemen en groeide uit tot een waar autosportfestijn.

“De laatste klassementsproeven heb ik wat voorzichtiger gereden, ik dacht dat mijn voorsprong groot genoeg was”, aldus een blije winnaar. Toch werd het tegen de finish nog spannend, omdat Peter van Merksteijn junior proef na proef won. Met zijn Citroën DS3 WRC bleef de rijder uit Hengelo uiteindelijk tien seconden achter. Als Van Merksteijn meer wedstrijdritme had gehad was de strijd wellicht nog spannender geweest. “Ik heb de laatste proeven vol gas gegeven. Het had niet gekker moeten worden, maar Dennis heeft terecht gewonnen”, vond zijn meest directe concurrent.

Jeroen Swaanen sloot aan op een mooie derde plaats met zijn Citroën C4 WRC. “Ik had misschien achter Van Merksteijn aan kunnen gaan, maar onnodige risico’s wilde ik absoluut niet lopen na twee uitvalbeurten.” Bernhard ten Brinke finishte net buiten het podium op een keurige vierde stek. “Ik moet lekker tevreden zijn met waar we staan. Ik heb veel minder wedstrijden gereden dit jaar. Deze WRC’s zijn al veel beter dan dat ze vorig jaar waren. De 1600-motor is gefinetuned en heeft allerlei updates gehad.” Kortom, ook in de Nederlandse rallysport staan de ontwikkelingen verre van stil.

De 32e editie bracht niet één maar twee kampioenen met zich mee. Arjen de Koning won samen met navigator Hein Verschuuren het Rallyclinic Nederlands Rally Kampioenschap, zijn eerste titel. “Tijd om straks een goed feestje te gaan bouwen.” De Koning reed deze wedstrijd en het kampioenschap met een Mitsubishi Lancer Evo 7. De andere kampioen die zijn titel in Hellendoorn binnenhaalde, was Mats van den Brand die de BioMCN 350Z Challenge op zijn naam schreef.  Johan Faes (Mitsubishi Lancer Evo 9) was de sterkste in de standaardklasse, de eerste editie van de Unica Schutte ICT Hellendoorn Short Rally werd een prooi voor Ernst Kranenburg en Peter van Teunenbroek met een Mitsubishi Lancer Evo 8. (tekst bron www.hellendoornrally.eu )