Almeloër die fietser Chiel (16) doodreed moet gevangenis in

ARNHEM – Een 23-jarige inwoner van Almelo die de zestienjarige Chiel Meesters doodreed, is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een extra lange proeftijd van drie jaar. Zijn rijbewijs is hij voor de duur van twee jaar kwijt en voor nog een jaar als er binnen drie jaar weer iets gebeurt.

Het ongeluk was begin 2017 op de Windmolenbroekseweg. De Almeloër, die nog maar net zijn rijbewijs had, reed veel te hard en botste op de overstekende fietser. Hij kende de weg goed en wist dat daar oversteekplekken waren.

Hoger beroep ‘klap in gezcht’

De rechtbank in Almelo veroordeelde hem twee jaar geleden tot een half jaar waarvan de helft voorwaardelijk. Tot ontsteltenis van de familie van de omgekomen jongen ging hij in hoger beroep. “Een klap in het gezicht”, reageerde de moeder van Chiel begin dit jaar op de zitting bij het gerechtshof in Arnhem. “Hierdoor konden we het niet afsluiten”, zei de vader.

Het hof vroeg de Almeloër of hij zich kon voorstellen hoe het was voor de nabestaanden dat hij zijn straf niet aanvaardde. De chauffeur reageerde dat hij erg leed onder wat er was gebeurd en vond dat hij daarmee al voldoende was gestraft. Hij was een eigen bedrijf gestart. Daar wilde hij mee verder en daar had hij ook zijn rijbewijs voor nodig.

Rechter te oud en coronacrisis

De familie hoorde het vol ongeloof aan en hoopte dat het hof meeging in de strafeis van de aanklager in hoger beroep. Die wilde dat er een gevangenisstraf van een half jaar kwam plus die ontzegging van twee jaar. De bedoeling was dat het hof twee weken later, afgelopen februari, tot een uitspraak kwam. Maar dat ging niet. Een van de hogere rechters was in januari zeventig jaar geworden. Dat betekende dat hij voor de strafzitting in die maand nog wel bevoegd was, maar niet voor de uitspraak in februari.

De zaak kwam vervolgens opnieuw op de rol voor april, maar ging toen niet door in verband met corona. Twee weken geleden putte het hof zich uit in excuses om de vergissing. Om vervolgens de Almeloër nog een keer te vragen waarom hij geen drie maanden kon zitten, terwijl hij zoveel ellende had veroorzaakt. De verdachte herhaalde dat hij door wilde met zijn bedrijf.

Spijt en moeite

De ouders van Chiel maakten opnieuw gebruik van hun spreekrecht. De vader zei dat het hem ‘enorm dwars’ zat dat de Almeloër nog steeds zijn straf niet heeft gehad en gewoon rondrijdt. De moeder benadrukte dat het leed van de Almeloër ‘in het niets staat’ bij wat zij doormaken.

De chauffeur reageerde dat het hem spijt dat hij de nabestaanden zoveel pijn heeft berokkend. Maar hij wilde niet die drie maanden de gevangenis in. Dat moet hij wel. Het hof zegt in het arrest dat geen enkele straf recht zal doen aan het leed dat de familie van Chiel is aangedaan. Het merkt verder op dat het opviel hoe de chauffeur grote moeite had met de manier waarop hij met het ongeluk en het leed van de nabestaanden moest omgaan. 

Het vindt een stevige stok achter de deur noodzakelijk, om ervoor te zorgen dat de chauffeur zijn rijgedrag aanpast. Daarom besloot het tot een groter voorwaardelijk deel dan de rechtbank had opgelegd. (tekst bron TC Tubantia)